Este NLP-ul manipulativ?

La ultimul eveniment organizat in Timișoara am fost intrebată dacă NLP-ul este o formă de manipulare.

Oare NLP (Programarea Neuro Lingvistică) se referă doar la a convige oamenii să facă tot ceea ce nu doresc?

“Nu poti sa lucrezi asupra altora decat prin ceea ce esti tu” – Nicolae Iorga

Asta e un pic așa, ca și cand ai spune că un ciocan este un instrument distructiv. Sigur, acesta poate fi utilizat pentru a sparge un set de porțelan fin, dar de cele mai multe ori se folosește pentru a construi ceva. În același mod, NLP este un instrument, și modul în care instrumentul este folosit depinde de intentia de bază a persoanei care îl mânuiește.

Vă puteți gândi la el ca diferența dintre influență și manipulare. Am verificat aceste cuvinte în dicționar și de fapt ele sunt destul de apropiate în definiție. Amândouă implică “producerea unui efect într-o altă persoană, fără un efort aparent de forță.”

Manipularea este definită ca “a mânui, a manevra; a influența prin diverse mijloace modul de a gândi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități”, este definită ca a avea control asupra altora precum și capacitatea de a influența comportamentul (emoțiile) și acțiunile acestora, astfel că lucrurile să poată fi direcționate în favoarea manipulatorului, pentru a controla sau a juca cu mijloace viclene, nedrepte sau insidioase în special în avantajul propriu.

Din experiența mea, un manipulator tinde să se folosească de fricile celorlalti, de lăcomie (care este tot o formă de frică) sau vinovăție, acestia din urmă simțindu-se constransi, furioși și manipulați.

În schimb, definitia cuvântului influența: “a exercita o influență asupra unei ființe sau a unui lucru; două forțe care se influențează reciproc”.
Oamenii care sunt influenți tind sa fie carismatici și curajoși. Ne simțim inspirați de ei și aspirăm să devenim ca ei. Ne simțim bine în jurul lor. (Interesant este ca desi nu toate influențele sunt bune, ați observat probabil că trebuie să spunem influenta “proastă” pentru a exprima un efect negativ, dar niciodată nu trebuie să adăugăm cuvântul “rău” pentru manipulare?)

Când mă gândesc la manipulare, cred că e vorba de cineva căruia îi pasă doar de propriile nevoi, o persoană care pune interesul personal mai presus de al altora. De exemplu, copii mici, care sunt în mod natural centrați pe sine si convinși de propria lor omnipotență pot fi manipulatori excelenți. Sunt suficient de pricepuți să-și dea seama de butoanele fierbinți ale mamei sau tatălui și vor apăsa aceste butoane necontenit pentru a obține exact ceea ce doresc.

Multi adulti cresc continuând să folosească acest tip de manipulare – alții nu. Un membru al familiei mele recunoaște că folosește șantajul emoțional ca să-i supună pe ceilalți să voinței lui. El pur și simplu nu și-a dat seama că există variante alternative (care ar fi mai plăcute și pentru el și pentru noi ), pentru a obține ceea ce vrea.

Comparativ cu manipularea, influența are o conotație pozitivă, care ia în considerare nevoile și dorințele altora. Ca parinți, dorim să-i influențăm pe copiii noștri să crească sănătoși și în siguranță. Ca prieteni, vrem să ne influențăm prietenii să fie fericiți și împliniți. Ca proprietarii de afaceri, vrem să-i influențăm pe clienții noștri să aibă succes și prosperitate. Vrem tot ceea ce este cel mai bine pentru cei din “sferele noastre de influență”.

Influența are multe componente. Se bazează pe un rapport puternic, o comunicare clară și congruentă, conștientizare și înțelegere a altora. Cu toții avem în mod natural aceste abilități de bază intr-o anumită măsură. Dar, ca toate abilitățile, putem învăța să le îmbunătățim .

Să ne intoarcem la ciocan. Dacă doriți să construiți o casă, nu vreți cel mai bun ciocan pe care-l puteți obține? Credeti ca ați putea vreodată să construiți o casă fără unelte? Credeți ca ar fi nepotrivit dacă am învața cum să folosim uneltele pentru a construi casă? Bineînțeles că nu! Daca vrei sa fi un influențator eficient, NLP este unul dintre cele mai bune instrumente pe care le puteți găsi.

Ar putea cineva să învețe să folosească un ciocan pentru a fi distructiv? Da. Acestea ar putea utiliza NLP pentru a manipula? Da. Dar în cursurile noastre, punem accent deosebit pe utilizarea etică a tuturor tehnicilor. Adevărul este că nu există nici un instrument “de control al minții” (cu excepția tehnicilor extreme de spălare a creierului). Nimeni nu ar putea folosi vreo tehnică pentru a face o altă persoană să facă ceva care este inacceptabil din punctul de vedere al convingerilor sale personale sau valori.

Pana data viitoare,
Gina

Leave a comment

NLP Discovery.ro © Copyright 2015